Leer over

Lotte

In 1987 ben ik in Deventer geboren, waarna ik opgroeide in Enschede. Als klein meisje voelde ik mij altijd al anders dan anderen. Ik heb geen makkelijke jeugd gehad, maar dit heeft mij uiteindelijk
gemaakt tot wie ik nu ben. Mijn sensitieve aard zorgt dat ik veel voel. Dit maakt mij soms super emotioneel. Mensen laat ik erg dicht bij komen. Hierdoor heb ik meer dan eens flink mijn neus gestoten, maar ik verlies nooit het vertrouwen in de mens. Het heeft mij namelijk vooral geweldige verbindingen met vrouwen gegeven. Deze verbindingen gaan over wederzijds respect en vertrouwen. Deze verbindingen geven mij kracht.

Open-minded, dat is hoe ik mijzelf omschrijf. Dit, samen met mijn spiritualiteit, zet ik vaak in om met een open blik naar elke situatie te kunnen kijken. Vrouwen voelen zich bij mij vaak veilig om hun verhaal te kunnen doen. Een goede vriendin van mij vertelde mij, dat toen wij elkaar nog niet kenden ik haar al een veilig gevoel gaf. Ik stond achter mijn kraam op een vrouwenfestival en zij was daar voor het eerst, alleen. Zij wist zich geen houding te geven en begon met mij te praten over mijn kraam met wasbaar maandverband. Ze voelde zich meteen niet meer alleen. We raakten aan de
praat en ik deelde wat kennis met haar. Dit was het begin van een mooie vriendschap. Dit is wat vaak gebeurt. Een gesprek aanknopen met mij is heel laagdrempelig. Het is prettig dat ik vrouwen dit gevoel kan geven.

Het voelt als mijn roeping om vrouwen in hun eigen kracht te leren staan. Om hen over zichzelf te leren en om het beste uit zichzelf te halen. Op dit moment is de menstruatie nog een groot taboe. In mijn boekje zijn taboes er om doorbroken te worden, daarom schuw ik ook geen enkel gesprek. Alles
is bespreekbaar of bespreekbaar te maken. Zo sta ik in het leven.

Mijn imperfecte

Menstruatie

Het was niet altijd zo dat ik een fijne cyclus had. Mijn cyclus was eerder grillig te noemen dan constant of perfect. Zelf heb ik altijd de behoefte gehad om hier over te praten met mijn partner of mijn ouders. Jammer genoeg, kon ik hier met mijn moeder niet over praten. Gelukkig stond mijn vader hier wel voor open. Hij vroeg mij regelmatig wat ik nodig had en bracht mij naar de huisarts als er iets niet goed voelde.

Op jonge leeftijd kwam ik erachter dat ik niet tegen de anticonceptiepil kon. Mijn huisarts luisterde, ondanks mijn leeftijd, goed naar mij en heeft mij de Nuvaring gegeven. De Nuvaring heb ik jaren als anticonceptie gebruikt. Toen mijn partner en ik een kinderwens kregen, ben ik daarmee gestopt.

Er is een periode geweest waarin ik mij elke maand ontzettend slecht voelde. Lange cyclussen van ruim over de 30 dagen, schijnzwangerschappen, het was geen fijne tijd. Dit duurde bij elkaar zo’n anderhalf jaar, waarna ik zwanger werd van mijn eerste zoon. Een week of 6 na mijn bevalling kwam
mijn menstruatie weer op gang. Toen was mijn menstruatie redelijk stabiel. Vanaf dat moment hield ik steeds preciezer bij hoe mijn menstruatie in elkaar zat. Dit is nu 7 jaar geleden.

Steeds vaker merkte ik dat ik allerlei vage klachten kreeg tijdens mijn menstruatie. Door een allergische reactie op maandverband ben ik overgestapt naar wasbaar maandverband. Ik merkte dat ik bewuster om ging met mijn menstruatie, omdat ik wilde weten wanneer het kwam. Zo kon ik er
rekening mee houden en kwam het niet langer als een verrassing.

Duurzaam

Menstrueren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lotte Pads

Van ‘ongemak’ naar

Bedrijf

Ik had een grote kinderwens en daardoor heb ik tijdens mijn vruchtbaarheidsproces al wat kennis opgedaan over de temperatuurschommelingen en wat voor afscheiding je verliest. Deze kennis ben ik langzaamaan meer en meer gaan gebruiken. Ik
merkte dat ik steeds wijzer werd over mijn eigen lichaam en ik vond dit super interessant!

De volledige overstap op wasbaar maandverband heb ik gemaakt tijdens de zwangerschap van mijn
tweede kindje. Ik merkte al gauw dat ik niet echt de maten en pasvorm kon vinden die ik fijn vond.
Op dat moment zat ik zelf niet in een situatie waarbij ik veel geld kon uitgeven aan allerlei prachtige
maandverbanden. Ik moest zelf creatief zijn en besloot achter de naaimachine te gaan zitten en zelf
maandverbanden te gaan naaien. Dit ontwikkelde zich uiteindelijk naar een klein bedrijf.

De connectie tussen het verkopen van de maandverbanden en het coachen, kwam pas in het tweede
jaar. Vrouwen vroegen mij om mijn visie en advies. Ik besefte mij hoe krachtig dit is. Vrouwen kwam
en naar mij toe om te vragen hoe ik erover dacht. Dit vond ik erg apart en heftig, want niemand had
mij eerder gevraagd wat mijn mening was over menstruatie. Ik wilde geen onzin uitkramen, dus ik
deed onderzoek en als ik iets niet wist dan kwam ik er later op terug.

Vijf jaar onderzoek en gesprekken met honderden vrouwen later, ben ik op het punt gekomen dat ik
mijn kennis graag wil delen. Ik kan er nog steeds niet bij dat er vrouwen zijn die niet genoeg weten
over hun eigen menstruatie. Er zijn vrouwen die hun eigen menstruatiebloed zo vies vinden dat ze
ervan walgen en zichzelf onrein vinden. Terwijl het de basis is van al het leven.

20201128-LVL_0602

De

Taboe

De menstruatiecyclus wordt op dit moment nog enorm als taboe behandeld. Er mag niet over gesproken worden, het moet worden verstopt en het mag er niet zijn. Gezien mijn aard, erger ik mij
eigenlijk aan alle taboes, maar bovenal aan deze.

Op scholen krijgen we zo weinig informatie over wat er gaat veranderen voor ons als vrouw. Het zat mij erg dwars. Er zijn vrouwen in Nederland die niet weten hoe hun eigen menstruatiecyclus werkt. Ik vind dit oprecht niet kunnen. Ongeacht afkomst, opleidingsniveau, interesses of wat dan ook. Het is belangrijk dat vrouwen weten wat er met hun eigen lichaam gebeurt. Er zijn vrouwen die walgen van hun eigen lichaam tijdens hun menstruatie. Ik vind dit heel kwalijk, omdat dit de basis is van ons leven.

Op dit moment worden veel vrouwen uitgelachen. Dit gebeurt omdat zij bijvoorbeeld wasbaar maandverband gebruiken, maar ook ‘gewoon’ omdat zij menstrueren. Er wordt ook nog altijd cynisch gedaan wanneer een vrouw chagrijnig is “Je bent zeker ongesteld ofzo”.


Je hoeft geen perfecte cyclus te hebben. Je hoeft niet altijd volledig binnen het stramien te vallen van hoe onze huidige maatschappij werkt. Het moet niet zo mogen zijn dat je pas zorgen mag hebben
over je kinderwens, als je al langer dan 7 jaar wacht. Ik denk dat wij allemaal al veel eerder aan de bel moeten trekken. Dat vruchtbaarheidsproblematiek erkend moeten worden.

Zelf wil ik mijn zoons graag leren dat een vrouw, ondanks dat ze niet elke dag hetzelfde reageert, ontzettend krachtig is. Dat een vrouw iemand is om rekening mee te houden, om niet voor lief te nemen. Mijn man kan zich zelfs niet meer voorstellen dat er vrouwen zijn die niet zelf hun menstruatie bijhouden.

Mijn

Wens

Een vrouw is tijdens hun menstruatie niet labiel of incompetent. Er zijn wel een hoop vrouwen die ermee worstelen. Dat is niet gek, want net voor en tijdens je menstruatie voel je dieper, intenser. Elke emotie komt harder binnen. Dit betekent ook dat reacties heftiger kunnen zijn. Vrouwen voelen tijdens hun menstruatie meer vanuit intuïtie. Het welbekende ‘onderbuikgevoel’. Dit maakt emoties en reacties vaak rauw en ongekunsteld. Dit kan voor de omgeving heel confronterend zijn.

Het moment dat je er, als vrouw, voor kiest om emoties en gevoel niet te delen is voor mij veel minder van waarde dan het moment dat je een keer chagrijnig uithaalt naar je vervelende collega. Dit is namelijk het moment waarop je geen masker meer draagt en je eindelijk je ergernis kunt delen. Als dit gebeurt tijdens je pre-menstruale fase of tijdens je menstruatie, komt dat omdat je lichaam van je vraagt om ‘echt’ te zijn. Pas wanneer je daaraan toegeeft en je kwetsbaar opstelt naar onze
omgeving, kun je dichter bij je authenticiteit komen. Juist dan, als je dieper bij jezelf komt, dan kun je beter aangeven wat je nodig hebt.

“Terwijl jij onzeker over jezelf bent, is iemand anders bang voor jouw potentieel.”

Dit is een quote die ik laatst zag. Stel je eens voor wat er gebeurt als jij volledig in je kracht gaat staan. Wat voor voorbeeld je voor andere vrouwen kunt zijn. Niet alleen voor alle vrouwen, maar ook voor jezelf en misschien wel voor je nageslacht.

Er is nog zoveel te vertellen. Dat gaat van de feministisch kant die ik heb, naar gewoon puur basis informatie delen. Het gaat zowel over de lichamelijke als emotionele aard omtrent de menstruatie. Dit is waar ik het verschil wil maken. Dat vrouwen weten dat ze zelf die emotionele balans kunnen creëren. Jezelf de ruimte geven en gunnen om jezelf te ontdekken. Zonder dat je rekening hoeft te houden met wat anderen van je denken. Die ruimte gun ik elke vrouw.

Als ik één vrouw kan helpen om niet meer te walgen van haar eigen lijf tijdens haar menstruatie, dan heb ik het voor mijzelf al ontzettend goed gedaan.

Chat openen
Hoi 👋🏻 , kan ik je ergens mee helpen?