Menstruatie afval: 11.500 menstruatie producten in 37.5 jaar

Menstruatie afval

Waar komt menstruatie afval vandaan?

In een mensen leven worden er gemiddeld zo’n 11.500 menstruatie producten weggegooid. Helaas belandt er ontzettend veel menstruatie afval op plekken waar het niet hoort. Onze oppervlaktewateren, oceanen en landschappen zijn bezaaid met menstruatieafval en dit is een groot probleem voor ons milieu.

Dat komt bijvoorbeeld omdat er nog steeds vrouwen zijn die hun maandverband en tampons door de wc spoelen. Producten komen terecht in onze natuur bijvoorbeeld bij het inzamelen van ons afval. Bij het zwemmen in zee met menstruatieproducten in, vrouwen verliezen ze en zullen niet snel met een doorweekt inlegkruisjes of tampon terug het strand oplopen.

Een vrouw menstrueert 37,5 jaar van haar leven daarbij gebruikt ze 11.500 menstruatieproducten in haar leven. Als een vrouw alleen wasbaar maandverband zou gebruiken vanaf haar eerste menstruatie gebruikt ze er 280 in haar menstruerende mensen leven.

Vooral in oceanen vind je veel menstruatie afval zoals tampon applicators, maandverband verpakkingen, maandverbanden, tampons en inlegkruisjes drijven “gewoon” in de oceaan.

Doordat het maandverband plastic bevat zal het minimaal 500 jaar duren voordat dit maandverband volledig is opgelost in ons milieu.

Wegwerp maandverband is een combinatie van plastic en papier pulp. De kern is gemaakt van een papier of celstof. Maar eigenlijk nauwelijks van echt katoen want dat is veel te prijzig. Nu zijn er enkele merken die dat wel doen maar daar betaal je ook net wat meer voor.

Menstruatieproducten zorgen voor ongeveer 590.000 ton afval per jaar. Daarnaast kunnen de plastic en parfumstoffen in menstruatieproducten zorgen voor gezondheidsproblemen.

Stinkt het dan niet?

De laatste jaren is het een trend geworden om parfum stoffen toe te voegen aan een maandverband. Deze stoffen zijn zeer ongezond voor onze gezondheid en laten je vagina en menstruatiebloed absoluut niet beter ruiken. De geur van bloed op wegwerp maandverband is zo nadrukkelijk aanwezig dat ik snap dat vrouwen menstruatiebloed vinden stinken.

Maar dit is niet hoe jouw menstruatiebloed echt ruikt. Dit is hoe menstruatie bloed vermengd met parfum stoffen, broeierig zweet door afsluitend plastic ruikt. En laten we de papier pulp kern niet vergeten die heeft ook een wat muffige geur.

Ook worden er bleekmiddelen gebruikt om de absorberende kernen zo wit mogelijk te maken. De bleek methode van maandverbanden komt overeen met de methode om papier te bleken zo blijkt uit het antwoord van een bekend maandverband merk op mijn vraag over het bleek proces.

Groot verschil, kleine moeite.

Sinds dat ik wasbaar maandverband maak en gebruik heb ik me altijd afgevraagd wat er zou gebeuren als een meisje direct vanaf het begin wasbaar maandverband gebruikt . Zouden ze bepaalde klachten niet hebben zoals ik die wel heb? Zou het invloed hebben op haar hormoon huishouden? Zou ze minder buikpijnklachten hebben? Allemaal vragen die door mij heen gaan omdat we niet weten wat er precies in het maandverband zit, dit komt omdat de fabrikant dat gewoonweg niet hoeft te delen.

Ik gebruik nu ongeveer 7 jaar wasbaar maandverband in combinatie met een menstruatiecup. Wat mij is opgevallen is dat mijn menstruatie dagen wat korter zijn geworden. Namelijk van 7 dagen gemiddeld, naar 5 dagen waarvan 1 heftige dag. Het is niet voor het eerst dat ik hoor dat wasbaar maandverband en menstruatiecups een positieve uitkomst hebben op de menstruatie van een vrouw.

Ik kan me voorstellen dat als een lichaam niet geïrriteerd raakt door het maandverband wat gebruikt wordt dat invloed heeft op de menstruatie. Zelfs op de psychen door hoe we denken over onze menstruatie. Vooral omdat de menstruatie zoveel prettiger verloopt zonder huid irritatie. Het grootste verschil wat ik merkte was dat mijn prullenbakje in de wc zich niet meer vulde met stinkende wegwerp maandverbanden.

Geen brand blog

Nou is dit geen brand blog tegen wegwerp maandverband ik vind namelijk dat deze producten enorm belangrijk zijn voor ons comfort elke maand.

Stel je voor dat je geen menstruatieproducten hebt en zonder beschikbaarheid van deze producten toch menstrueert. Hoe zou jij het dan oplossen? Het feit dat deze producten nu beschikbaar worden gemaakt op scholen en ze gratis aan bieden in verschillenden landen maakt me enorm blij. Dit kan betekenen dat een meisje gered wordt die dag van niet door haar kleding bloeden, geen schaamte hoeven ervaren en geen keuze hoeft te maken tussen voedsel of haar menstruatie product.

Wat je favoriete menstruatie product dan ook is, kies bewust en zorg dat het op de juiste manier wordt weggegooid. Spoel je menstruatie product niet door de wc en laten we samen iets doen aan de groeiende stapel menstruatie afval.

Wil je overstappen op wasbaar maandverband? Kijk dan op www.lottepads.com voor informatie en de laatste collectie in printjes. Heb je vragen over deze blog over menstruatie afval of wil je op een andere manier in contact komen vul dan het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hoi 👋🏻 , kan ik je ergens mee helpen?