Combinatie menstruatiecup en spiraaltje: voor mij een traumatische ervaring

Je hebt een menstruatiecup en je denkt eraan om een spiraaltje te laten plaatsen?

Of je hebt reeds een spiraaltje en wilt graag overstappen op een menstruatiecup? Of je wilt ervaringen lezen van anderen tijdens je zoektocht naar de juiste menstruatiecup, al dan niet in combinatie met het juiste voorbehoedsmiddel. Misschien heb je beide al, maar weet je niet dat deze combi niet erg aangeraden is. Graag deel ik hier mijn eigen ervaring met de combinatie menstruatiecup en spiraaltje, die zoals de titel al zegt, nogal traumatisch is geëindigd. Hiermee wil ik zo veel mogelijk mensen waarschuwen en behoeden voor hetzelfde lot.

Combinatie menstruatiecup en spiraaltje

Jaren geleden stapte ik over op de menstruatiecup en niet veel later liet ik een spiraaltje plaatsen. Uiteraard deed ik voor beide en voor de combinatie met beide uitgebreid onderzoek naar feiten, ervaringen en waarschuwingen. Ondanks dit alles is het toch verkeerd afgelopen voor mij.

Waarom schrijf ik er pas jaren later over? Nu voel ik eindelijk dat ik het mag en kan neerschrijven. Er is voldoende tijd overheen gegaan en de wonden (zowel fysiek als emotioneel en mentaal) die erdoor zijn ontstaan hebben ook voldoende tijd gehad om te helen. Het was namelijk niet alleen puur de cup en het spiraaltje zelf, maar ook wat errond nog gebeurde op familiaal vlak, maar dat is iets te persoonlijk om op in te gaan.

Waarover dit niét zal gaan

In dit bericht ga ik het niet hebben over waarom ik voor het koperspiraaltje koos en wat mijn algemene ervaring met de koperspiraal was. Die zaken heb ik reeds in de 2 vermelde posts besproken, op mijn eigen blog. Met die posts hoop ik je te helpen om een geïnformeerde anticonceptiekeuze te maken. Hier hou ik me dus puur en alleen bij de ervaring die ik heb met de combinatie menstruatiecup en spiraaltje.

De FemmyCycle Low Cervix menstruatiecup

Nog voor ik het spiraaltje liet plaatsen, was ik al overgestapt op de menstruatiecup. Ondertussen had ik al de Organicup afgeschreven en de FemmyCycle Low Cervix ontdekt. Deze is speciaal voor mensen met een lage baarmoedermond. Het is kort en dik zodat het toch nog 30 ml kan opvangen. Ook niet onbelangrijk voor dit onderwerp is dat het een sterk zuigeffect heeft. Weet wel dat deze cup niet geschikt is voor extreem lage baarmoedermonden zijn! Die mag niet lager komen dan 5 cm op het laagste punt. Het werkte geweldig voor mij. Niet veel later wilde ik ook het koperspiraaltje laten plaatsen, ondanks de waarschuwingen.

Ervaring combi menstruatiecup en spiraaltje

Een half jaar lang ging alles prima met de combinatie menstruatiecup en spiraaltje, dus was er geen reden om anders te denken. Ik was beschermd tegen zwangerschap én ik had het ideale opvangmiddel gevonden waarbij ik geen last meer had van de gebruikelijke klachten die met tampons en wegwerp komen + ik was bezig met het milieu extra belasting te besparen. Dubbel zo fijn natuurlijk.

Menstruatiecup heeft de spiraal eruit gezogen

Op een dag, midden van de nacht, moest ik m’n cup weer legen en had blijkbaar het vacuüm niet goed verbroken of ik had de draadjes van de spiraal mee in mijn grip, waardoor het pijn deed bij het naar beneden trekken. Meer nog, het deed niet zomaar gewoon pijn, het deed té veel pijn. Ik voelde tegelijkertijd ook de spiraal naar beneden komen. Na het uitkappen van de cup checkte ik wat de situatie daarbinnen was. En ja hoor, de spiraal stak grotendeels uit de baarmoedermond!

Menstruatiecup en spiraaltje

Paniek, pijn en ziekenhuis

Natuurlijk was ik helemaal in paniek! “Wat heb ik nu gedaan? Wat moet ik nu doen?” Nadat ik wat gekalmeerd was, wist ik dat ik m’n vader moest wakker maken om me naar het ziekenhuis te brengen. Ik woonde nog bij mijn ouders en had al m’n rijbewijs, maar als er een stuk metaal uit je baarmoedermond steekt en half in je vagina zit te porren, met zware pijnscheuten als gevolg, ga je niet even lekker zelf aan het stuur zitten en naar het ziekenhuis rijden…

Spiraal eruit trekken

Daar aangekomen bij de spoed moest ik uiteraard nog even wachten tot ze me konden helpen. Ik probeerde de pijn en de pijnscheuten zo goed mogelijk weg te ademen. Toen het mijn beurt was, legde ik mijn situatie uit aan de verpleegster of dokteres. Ze vroeg me te gaan liggen op de behandeltafel zodat ze zelf kon zien hoe erg of niet erg het was. Het was erg.

De spiraal kon niet gered worden, want het stak uit de baarmoedermond (zei ik toch al?!). Het moest er dus volledig uitgetrokken worden. Een spiraal moet namelijk steriel zijn en blijven om het in de vagina in te brengen. Ze vroeg me tot 3 of 5 te tellen, dan zou ze het eruit trekken. Je raadt het al, nog voor ik bij 3 of 5 was had ze het al in haar handen. Geloof me, die pijn was ook niet om te lachen.

Opluchting

De spiraal zag er niet uit. Het metaal was er half af, het was half gebogen (als ik me nog goed herinner) en uiteraard zat het vol bloed. Gezellig. Maar ergens was ik ook wel opgelucht dat het ding eruit was. Waarom vertel ik in het bericht over mijn ervaring met de spiraal.

Bewezen: meer kans op expulsie met de combinatie menstruatiecup en spiraaltje

Ondertussen is er onderzoek gedaan naar de combinatie van menstruatiecups en spiraaltjes. Bij een spiraaltje is er altijd kans op expulsie, dit wil zeggen dat het spiraaltje eruit komt. Dat is een normaal fenomeen waar 2 à 5% kans op is, zonder menstruatiecup. Maar indien er toch een menstruatiecup wordt gebruikt, wordt verhoogt deze kans naar 17%. Van de personen die een cup gebruikten, melde 30% dat de expulsie tijdens het verwijderen van de cup plaatsvond. Indien je altijd goed je vacuüm verbreekt, is de kans al minder, net als wanneer de draadjes kortgeknipt zijn.

Hoe vermijd je dat je cup je spiraal eruit trekt?

  • De draden van de spiraal moeten redelijk kort geknipt worden (die van mij waren nog lang helaas)
  • Je moet eerst goed het vacuüm verbreken alvorens je cup eruit te trekken
  • Als je lange spiraaldraden hebt, zorg ervoor dat ze niet ín je cup zitten (voor zover dat mogelijk is)
  • Als je lange spiraaldraden hebt, druk nooit je cup helemaal in waarbij je de draden – die in de cup kunnen zitten – mogelijks vast hebt
  • Gebruik geen spiraal in combinatie met de FemmyCycle Low Cervix. Je baarmoedermond is al heel laag in dat geval, dus zelfs als de draden dan al kort zijn afgeknipt, is het een groter risico dan wanneer je een hogere baarmoedermond hebt. Deze cup heeft ook een groter zuigeffect dus is de kans dat de cup te hard zuigt en de spiraal naar beneden trekt alleen al tijdens het dragen groter.

Veel liefs,
JP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hoi 👋🏻 , kan ik je ergens mee helpen?