Een menstruatiecup: Alles wat je er over moet weten.

Wat is een menstruatie cup?

Een menstruatiecup is een alternatief product om de tampon te vervangen. Het is een hol flexibel voorwerp van siliconen wat je tijdens je menstruatie in je vagina inbrengt. Een menstruatiecup vangt het bloed op en zorgt er daarmee voor dat er geen bloed in je ondergoed lekt.

Het verschil tussen een tampon en een menstruatiecup is dat het bloed niet geabsorbeerd wordt zoals bij een tampon maar opgevangen wordt. Na 8 tot 12 uur haal je de cup uit je vagina en leeg je de menstruatiecup in het toilet, je spoelt de cup af met water en brengt deze opnieuw in om vervolgens weer 8-12 uur je bloed op te vangen. 

Voordelen

Het gebruik van een menstruatiecup heeft geweldig veel voordelen, zo zul je namelijk nooit meer in de winkel hoeven staan met een pakje tampons in je handen. Het maakt niet echt uit hoeveel je bloed, er zijn verschillende maten menstruatiecups om zowel veel als weinig bloed op te vangen. Ook kun je de cup vaker legen dan iedere 8 uur natuurlijk en daarmee produceer je geen extra afval.

De kans op Toxic Shock Syndrome (ook wel tampon ziekte genoemd) is gigantisch afgenomen met het gebruik van een menstruatiecup, natuurlijk is er nog steeds een kleine kans dat TSS kan ontstaan als je de cup niet gebruikt zoals voorgeschreven, daarom geven wij aan de cup na 8 uur (maximaal 12 uur) leeg te maken en goed af te spoelen. Je kan bijvoorbeeld ook prima sporten, fietsen en zwemmen met een menstruatiecup. 

Een menstruatiecup wordt gemaakt van een duurzaam materiaal namelijk, Medical Grade Silicone of TPA. De cup gaat zeker 5 jaar mee. Laat dat maar eens bezinken, 5 jaar niet naar de winkels voor tampons! De kosten van een menstruatie cup verdien je daardoor snel terug en bij goed gebruik gaat de cup zelfs langer mee!

Wat ik persoonlijk een groot voordeel vind aan het gebruik van een menstruatiecup is dat je je lijf goed leert kennen, je leert heel snel wat je schijnbaar allemaal met je bekkenbodem spieren kan en de hoeveelheid bloed die je daadwerkelijk tijdens je menstruatie verliest wordt ook duidelijk zichtbaar.

Nadelen

Er zijn ook wel een paar nadelen aan de cup, het vergt namelijk wel even oefening om de cup in te brengen, dit kan een frustratie zijn. Doorgaans ben je een pro na 4-6 cyclussen, al zijn sommigen natuurlijk gewoon een natuurtalent en lukt het in 1 keer.

Je moet tegen (menstruatie) bloed kunnen, ik hoor heel vaak “bah dat is toch vies”… Ergens heeft iemand besloten ons te vertellen dat we ons moeten schamen voor menstruatie bloed. Ons bloed is niet vies, het is juist iets prachtigs, je kan er zo veel aan aflezen over bijvoorbeeld je gezondheid. Hier kom ik in een andere blog op terug.  

Onderweg kan het een uitdaging zijn om je menstruatie cup te legen en schoon te maken. Mijn tip voor als je geen kraantje in de buurt van een openbaar toilet hebt en je het niet ziet zitten om je cup daar rustig uit te staan spoelen, neem een flesje water mee. Veeg de cup eerst grotendeels schoon met toilet papier en gebruik het flesje water om de cup schoon te spoelen boven het toilet.

En gebruik bijvoorbeeld de cup spot om een schoon plekje te creëren waar je ook bent.  

Als je een baarmoederverzakking hebt kan het enorm moeilijk zijn om de geschikte cup te vinden, de Me Luna cup heeft short cups in elke maat (s,m,l,xl). Een short cup is korter dan een gewoon formaat cup en heeft dus automatisch iets minder inhoud.

Het zorgt er wel voor dat je met een baarmoederverzakking, of van nature lage baarmoeder, de cup comfortabel kan dragen. Heb je last van een extreme verzakking of ondervind je klachten, dan raad ik je aan om naar een arts te gaan en er over te praten. 

Loop jij tegen problemen aan met de cup, dan mag je me altijd een berichtje sturen ik heb een aantal tips die het verschil kunnen maken. 

Ik heb een cup gekocht, en nu?

Als je een cup gekocht hebt ben je begonnen aan een bewustere en duurzamere menstruatie, gefeliciteerd!
Begin bij de handleiding, daar staat meestal in beschreven hoe de cup gereinigd dient te worden volgens de fabrikant.

Zo doe ik het:

Ik breng water aan de kook in een speciaal daarvoor gekochte pan (kringloop, action, xenos, wibra etc), daarna leg ik de cup 5 minuten in het kokende water. Ik laat vervolgens de cup uitlekken op een schoon keukenpapiertje en heel belangrijk!!! Afkoelen… 

Zorg ervoor dat je je handen gewassen hebt als je vervolgens de menstruatie cup in je vagina in brengt. Dit doe je door de cup op te vouwen in een “C fold” “7 fold” of een van de andere vele vouwmethodes. Vind je eigen comfortabele manier want elke vrouw verschilt hier in.

Hoe breng je een menstruatie cup in?

De menstruatie cup is gemaakt van flexibel materiaal, dat als je het vochtig maakt van nature glad wordt. dus vouw je de menstruatie cup zo op dat deze zodra je hem ver genoeg in brengt deze weer uitklapt, het is belangrijk om de cup goed te “richten” zodat de cup niet lekt.

Het is dus handig om te weten waar je baarmoedermond zich bevind. Je baarmoedermond is het”eindpunt” van je vagina, en het voelt gedurende je cyclus anders aan, maar rond je menstruatie is je baarmoedermond zacht en kan ze gevoelig zijn. Het is de bedoeling dat je de opening van de cup precies richt op de openeing van je baarmoedermond.

Baarmoedermond hoogte

Het is dus niet perse nodig om glijmiddel te gebruiken om de cup in te brengen, maar dit kan zeker als je het erg spannend vind erg helpen. Gebruik altijd een glijmiddel op waterbasis, anders kan je de cup mogelijk beschadigen. 

De cup reinigen

Tijdens je menstruatie spoel je de cup alleen af met koud water, absoluut geen zeep gebruiken, dit doet niet veel goeds voor je vagina.
Na je menstruatie kook je de cup weer 5 minuten uit en berg je de menstruatie cup op in het bijgeleverde zakje. 
Er zijn nog wat andere methodes, zo kun je de cup steriliseren in een speciaal bakje in de magnetron. 


Ook kun je de cup reinigen met Waterstof peroxide, ofwel zuurstof water, te koop bij bijvoorbeeld Kruidvat voor nog geen euro. Dit zorgt er voor dat eventueel verkleuring verdwijnen, en is ook zeker een goed idee wanneer je bijvoorbeeld een schimmelinfectie hebt gehad, wel de cup even naspoelen met koud water en opnieuw koken.
Deze methode is een zeer diepe reiniging van de cup en is zeker niet elke maand nodig. 

Hoe vouw je een cup

Er zijn verschillende manieren om een cup te vouwen, persoonlijk vind ik de 7-fold, punchdown of de C-fold het fijnst, In dit filmpje zie je 9 manieren om een cup de vouwen. 

credits: Put a cup in it

Welke maat menstruatie cup kies ik?

Voor het kiezen van de juiste cup heb je wat kennis nodig over je lijf. Het is namelijk handig om te weten waar je baarmoedermond zich in je vagina bevind, hoog, laag, normaal of gekanteld zijn allemaal opties die er toe doen bij het kiezen van de juiste menstruatie cup.

Ook zijn je bekkenbodemspieren van belang, zijn die heel zwak of juist heel sterk of heel normaal van kracht. 

Ook is het van belang dat je nagaat hoe hevig je menstruatie is, Hoeveel tampons/maandverband gebruik je normaal. 

Me Luna S (15 ml)

Een menstruatiecup

Me Luna M (22 ml)

Een menstruatiecup

Me Luna L

Een menstruatiecup

Me Luna XL

Een menstruatiecup

Als je hulp wilt bij de juiste maat stuur me dan vooral een bericht via social media of via het contact formulier en denk vast na over de volgende vragen;

Hoe lang ben je?

Wat is je bouw? Slank/normaal/voller

Hoeveel kinderen heb je vaginaal gebaard?

Hoe sterk zijn je bekkenbodem spieren? Zwak/normaal/sterk.

Heb je een verzakking/van nature lage baarmoedermond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hoi 👋🏻 , kan ik je ergens mee helpen?