Wat is PMDD en waar staat de afkorting voor?

PMDD is een afkorting voor PreMenstrual Dysphoric Disorder.
Misschien ken je de aandoening PMS al, ook wel het Premenstrueel Syndroom genoemd.
De twee aandoeningen lijken op elkaar maar zijn niet hetzelfde.

Bij PMS kun je last hebben van vocht vasthouden, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, humeur schommelingen, neerslachtigheid, vermoeidheid, misselijkheid, buikkrampen, stoelgang problemen en nog veel meer!

April is PMDD awareness maand

Het grote verschil tussen PMS en PMDD is dat PMS later in de cyclus begint meestal zo’n 3 á 4 dagen voor de menstruatie. PMDD begint al veel eerder, het begint al direct na de ovulatie en eindigt pas na de eerste dag van de menstruatie.

PMDD uit zich ook nog meer in de mentale klachten. Als je PMDD hebt voel je je eigenlijk na je ovulatie steeds minder prettig en beland je uiteindelijk in een periode die door vrouwen met PMDD wordt bestempeld als diep, donker en duister.

De symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Prikkelbaarheid en ook echt woede aanvallen
  • Depressieve stemming
  • Angst
  • Verminderde interesse in alledaagse bezigheden
  • Diepe onzekerheid
  • Vermoeidheid
  • Moeite met concentratie
  • Libido verlies
  • Verandering van eetlust
  • Brainfog
  • Vergelijkbare klachten als PMS.

De enige manier om PMDD te diagnosticeren is door symptomen tenminste 2 cycli bij te houden. Een diagnose van PMDD vereist de aanwezigheid van ten minste vijf van deze symptomen, waarvan er één een “emotioneel kernsymptoom” moet zijn (één van de eerste vier genoemde symptomen). [bron:www.pmddnederland.nl]

De diagnose van PMDD wordt gesteld door en psycholoog.Ga bij klachten altijd eerst naar je huisarts.

bron afbeelding:Gezondheidsplein.nl

Vanaf het 3e deel van de cyclus net na de eisprong(einde week 2), de luteale fase, beginnen de klachten maandelijks opnieuw. De vrouwen die ik hier over gesproken heb herkennen zichzelf niet meer en zeggen dat de PMDD vaak als een monster tussen hun en de rest van de buitenwereld staat.

In mijn interview met Kayleigh Smith van de wilde ondernemer bespreken we wat het voor haar inhoud om de diagnose PMDD te hebben. Wat het verschil is tussen PMS en PMDD en hoe haar partner/gezin hier mee om gaat, welk het effect het heeft op haar dagelijks leven. Zelf noemt Kayleigh het een stickertje. “PMDD kan vergeleken worden met een ernstige vorm van PMS klachten, PMS op steroïden” noemt ze het zelf.

Ondanks dat Kayleigh een liefdevolle gevoelige partner heeft was het voor hun relatie ook moeilijk. De weg naar een diagnose was er een met vele hobbels van onbegrip en onderzoek. Maar vooral van het leren begrijpen van haar eigen cyclus en haar grenzen verkennen. Aangeven wanneer ze echt rust nodig heeft en behoeftes die ze op dat moment niet zelf kan vervullen.

Kayleigh spreekt openhartig over vlucht gedachtes en alles achter haar willen laten, waarin ze in het volgende moment zicht weer lekker voelde als haar menstruatie had gearriveerd. Ik ken Kayleigh als een vrouw die goed weet wat ze nodig heeft en erg in verbinding staat met haar lijf en intuïtie, na het horen over haar worsteling met PMDD snap ik nog meer waar dat vandaan komt. Ze moet wel, en hoe! Haar bedrijf gaat over in tune komen met de cyclus van lijf, jaargetijden en natuur. In mijn ogen is ze daar ook echt een voorbeeld in en is het het écht waard om lid te worden van haar facebook groep.

Tijdens het interview voelde ik me heel vaak trots op haar dat ze zo goed naar haar lijf en haar cyclus luistert, ben ik blij voor haar dat ze zo’n fijne partner heeft waar ze op kan leunen. We hebben het over manieren die je in kan zetten om je cyclus bij te houden, op papier in je agenda, de cyclus tracker die je op mijn site gratis kan downloaden of via een app.

Ik vertel haar dat ik zelfs wel gehoord heb dat partners een cyclus tracker op hun telefoon zetten en daar de cyclus van hun partner nauwkeurig in bijhouden zodat ze beter voorbereid zijn. In het interview heb ik het over Oestrogeen wat daalt en daalt, dat is namelijk normaalgesproken waar een vrouw zicht minder happy door voelt, dat samen met het hormoon progesteron en alle verwachtingen van de maatschappij en zichzelf en haar omgeving.

Maar PMD Nederland leerde me dat juist progesteron zorgt voor de mentale reactie in deze cyclus. Dit interview is dan ook vanuit eigen perspectief en kennis van dit moment geschreven, Want vanuit een holistische kijk wordt er juist gezegd dat het grote verschil tussen oestrogeen en progesteron de reactie in het brein geeft bij PMDD. Met mijn holistische kijk op het leven maakte dit voor mij heel logisch maar dat betekend niet dat dit een feit is. Het onderzoek hier naar loopt nog in de wetenschap.

Op het platform voor PMDD vind je meer informatie. www.pmddnederland.nl  of meld je aan bij de Facebookgroep PMDDNederland  voor meer informatie, je kunt hier je vragen stellen over PMDD.

Heb je hulp nodig bij het in kaart brengen van je cylus? Wil je bewuster met je cyclus omgaan of heb je cyclus problemen van mentale of fysieke aard die op te lossen zijn met coaching door mij? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende intake.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hoi 👋🏻 , kan ik je ergens mee helpen?