Menstruatie pijn verbeteren?

Hier zijn 5 tips om bewuster met je menstruatie om te gaan:

Persoonlijk noem ik mijn menstruatie tijd altijd het feestje van de maand, niet omdat ik het een feestje vind… Het is een soort een sarcastische mededeling aan mijn gezin dat het díé tijd van de maand is. Vaak waarschuw ik zelfs al een paar dagen eerder. In de afgelopen jaren heb ik zelf veel gewerkt aan de ideale vorm van self-care tijdens mijn menstruatie. Ik stel mezelf elke maand de vraag, wat heb ik nodig? Daarna doe mijn uiterste best om mezelf dat elke maand weer te geven.
Dat betekend niet dat ik mijn hele menstruatie lui op de bank lig en mijn werk laat liggen. Maar ik neem extra tijd voor mezelf, vertel mijn gezin waar ik mee zit en wat er door mijn hoofd gaat, vraag om extra knuffels en ben niet te streng voor mezelf. Ik kijk een huilfilm/serie en doe het rustig aan. Ik hoop dat jij dan ook iets aan mijn 5 beste tips hebt!

Tip 1:

Luister naar je lijf.

Dat rust nemen tijdens je menstruatie belangrijk is, kan ik niet vaak genoeg benoemen. Dat zal ik dan ook doen tot je gek van me wordt! Rust nemen kan namelijk veel invloed hebben op de rest van je cyclus en het kan je menstruatie dagen positief beïnvloeden waardoor je mogelijk minder pijn en ergernissen ervaart.

Tip 2:

Draag comfortabele kleding.

Net voor je menstruatie zet je buik iets(soms veel) op, kleding kan dan enorm irriteren en je mood nog meer naar beneden halen. Het is daarom handig om tijdens je menstruatie kleding te dragen waar je je lekker in voelt, dat kan bijvoorbeeld een broek zijn die net wat ruimer rond de buik zit of juist lekker een legging. Een panty die je tot ver over je buik aantrekt , of ben ik de enige die dat doet?! Ik kies graag kleding uit waar ik me comfortabel en zelfverzekerd in voel, omdat mijn zelf vertrouwen vaak lager is voor en tijdens mijn menstruatie. Wees vooral niet te hard voor jezelf en deel er over met je partner of huisgenoten.

Tip 3:

Drink genoeg water!

Minder 3 dagen voor en tijdens je menstruatie met koffie en andere cafeïne houdende dranken, deze producten onttrekken vocht uit je lijf en geven meer kans op klachten zoals hoofdpijn en buikkramp. Probeer echt 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken en minder daarbij je suiker inname. Dit gaat echt een verschil maken in je menstruatie klachten.

Tip 4:

Check je agenda

Het ligt in onze aard om continu door te gaan op hetzelfde tempo en onszelf geen adempauze te gunnen. Want de wereld draait gewoon door toch? Zwemles wacht niet, school, werk en kids hebben dezelfde aandacht nodig ongeacht hoe jij je ook voelt. Doe jij de dingen die je doet omdat het (sociaal gezien) moet, of doe je de dingen omdat je het leuk vind/zin hebt om te doen? Natuurlijk zijn er dingen die gewoon “moeten” maar er zijn een hoop dingen die er in sluipen en die we eigenlijk doen om de verkeerde redenen. Check daarom je agenda, welke afspraken kunnen ook een paar dagen wachten, waar loop je tegen aan. Waar kan je hulp bij gebruiken. Wees kritisch, wat zou er gebeuren als je afzegt, verplaatst, of een ander het zou laten doen?

Misschien ben je bang voor wat andere mensen van je zullen denken als je niet komt, of dat je vind dat je het niet kan maken om het niet te doen. Geen stress! Grenzen aangeven is gezond en nodig om in balans te zijn. We vind vaak zelf dat er een hele goede reden moet zijn om ergens geen zin in te hebben en ons anders er maar overheen moeten zetten. Maar dat hoeft helemaal niet! “Geen zin hebben” is een uitstekende reden.

Tip 5:

Vind jouw goldylocks menstruatie product

Een fijn menstruatie product wat helemaal bij jou past is goud waard! Gebruik je nu al jaren het zelfde merk en wil je eens op onderzoek uit? Ben je niet meer comfortabel met de berg afval die je produceert, neem dan eens een kijkje in de wereld van wasbaar maandverband en menstruatie cups. Beide producten geven vrijheid, want je hoeft nooit meer naar de winkel. En je neemt een hele bewuste stap om anders om te gaan met je menstruatie. Geen gekraak meer op het toilet van wrappers, en geen stress meer als je favoriete merk is uitverkocht. Gewoon hop in de wasmachine of afspoelen onder de kraan en klaar is Kees.

Alles wat je moet weten over wasbaar maandverband hoor je hier en alles wat je moet weten over een menstruatie cup lees je hier

Mocht je nou na het lezen van dit artikel aan de slag willen gaan met het verbeteren van jouw cyclus dan kan ik je hier bij helpen! Stuur me een mailtje als je meer informatie wil over het “leven met je cyclus” coaching traject, dan nemen wij 5 weken lang jouw cyclus onder de loep en verzeker ik je dat je een stuk bewuster omgaat met je menstruatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hoi 👋🏻 , kan ik je ergens mee helpen?